Korjaamon Maailmanparannusklubeilla pureudutaan ajankohtaisiin ilmastohaasteisiin

05.03.2019 - 12:39

Jaa:

Ensimmäisellä Maailmanparannusklubilla helmikuussa pohdittiin, mitä poliittisella tasolla pitää tehdä, jotta lämpeneminen saadaan pysäytettyä kriittiseen 1,5 asteen rajaan. Tapahtumaa kuratoiva dokumentaristi-kirjailija Elina Hirvonen kiteytti tämän klubin sielunmaiseman.

”Jos edes puolet maailman maista vaihtaisi ilmastonmuutoksen torjunnassa kakkosvaihteelta neloselle, 1,5 asteen raja näyttäisi huomattavasti mahdollisemmalta saavuttaa.” – Sini Harkki

Greenpeacen Suomen maajohtaja Sini Harkki summasi ison kuvan siitä, missä olemme nyt. Viesti on: meillä on kiire. Jos haluamme pysäyttää lämpenemisen 1,5 asteeseen, päästöt on puolitettava vuoteen 2030 mennessä, ja sen jälkeen jokaisena vuosikymmenenä vuoteen 2050 asti.

Hyvä uutinen on, että näin on mahdollista tehdä. Suuri muutos olisi jo, jos edes puolet maailman maista tekisi nopeasti ne muutokset, jotka nyt on suhteellisen helppo tehdä. Muutokset eivät ole ilmaisia, mutta ne ovat halvempia, mitä nopeammin ne tehdään.

Ei ole aikaa odottaa, että kaikki maat tulisivat samalle viivalle. Niiden valtioiden, kaupunkien ja yritysten, jotka ovat valmiit ottamaan edelläkävijän roolin, on näytettävä esimerkkiä muille. Ei ole aikaa valita, millä sektoreilla päästöjä vähennetään. Globaalisti kaikilla yhteiskunnan sektoreilla on muutamassa vuosikymmenessä päästävä lähelle nollapäästöjä.

EU:n on osoitettava globaalia ilmastojohtajuutta. EU:n on sekä omalla toiminnallaan näytettävä esimerkkiä muille että kannustettava muita ilmastoneuvotteluissa kunnianhimoiseen politiikkaan. Ollakseen esimerkkinä EU:n on päästävä nollapäästöihin jo ennen vuotta 2050.

Suomen on oltava maailman ensimmäinen hyvinvointivaltio, joka pääsee eroon fossiilisista polttoaineista. Jos haluamme, pystymme siihen ennen Ruotsia. Päästöjen vähentämisen lisäksi hiilinieluja pitää kasvattaa joka puolella maailmaa, myös täällä.

”Meidän pitää luoda maailma, jossa eletään täysin toisenlaisilla ehdoilla kuin miten ollaan tähän asti eletty. Seuraavan hallituksen on pohdittava, miten muutokset toteutetaan oikeudenmukaisesti.” – Tuuli Kaskinen

Demos Helsingin entinen toiminnanjohtaja Tuuli Kaskinen pohti taloudellisen rakennemuutoksen suuruutta: mitkä ovat talouden vetureita, kun kivihiiltä ja öljyä ei enää voi käyttää? Mitä Suomi voi kansallisella ja kansainvälisellä tasolla tehdä ollakseen osa ratkaisua?

1900-luvun ajan meidän hyvinvoinnin ja talouden kasvu kulki käsi kädessä fossiilisten polttoaineiden käytön kanssa. Tällä hetkellä maailman kymmenen suurimman yritysten listalla kahdeksan on sellaisia, joiden liiketoiminta perustuu fossiiliseen talouteen – josta meidän on nyt päästävä eroon.

Meidän äänestäjien pitää vaatia seuraavalta hallitukselta samaa, mitä kansalaiset vaativat ilmastomarssilla ennen joulua:

  • Suomi irti fossiilisista polttoaineista vuoteen 2035 mennessä.
  • Ei kasvateta metsien hakkuita.
  • Ei avata yhtään uutta turvekenttää.
  • Nettopäästöt alle nollan vuoteen 2030 mennessä.
  • Fossiilituet lopetetaan seuraavan kahden vuoden aikana.

Emme ehkä ole puhuneet riittävästi siitä, että joidenkin ihmisten tulot ovat kiinni asioista, joista on pakko luopua. Yksi seuraavan hallituksen isoista kysymyksistä on, miten nämä muutokset toteutetaan oikeudenmukaisesti.

Olennaista on se, mitä me teemme. Vielä olennaisempaa on, mitä saadaan EU tekemään ja se, miten toimitaan mielipidejohtajina. Tässä pitää antaa tunnustusta elinkeinoelämälle, joka nyt keskustelee esimerkiksi siitä, miten koko EU:ssa on toteutettava hiilibudjetti, joka vastaa 1,5 asteen tavoitetta. Eri puolilta yhteiskuntaa kuuluu nyt ääniä, jotka tavoittelevat oikeaa muutosta. Niille pitää antaa mahdollisuus kuulua.

”Meidän on luotava yhteiskunta, jossa ei tarvita ilmastotekoja. Ilmastonmuutoksen torjunnan on oltava politiikan prioriteetti, ei yksittäisten ihmisten vastuulla." – Niklas Kaskeala

Protect Our Winter -järjestön puheenjohtaja Niklas Kaskeala muistutti, että ilmastonmuutos ratkaistaan poliittisella tasolla. Poliitikkojen vastuulla on luoda yhteiskunnassa puitteet, joissa ilmastonmuutosta torjutaan rakenteiden, ei tavallisten ihmisten päivittäisten valintojen tasolla.

On meistä äänestäjistä kiinni, millaiset päättäjät valitsemme.

Jotta ihmiset saadaan ymmärtämään ilmastonmuutoksen torjunnan merkitys, pitää se, mitä olemme pelastamassa, määritellä uudelleen. Saamme puhtaamman ympäristön, viihtyisämpiä kaupunkeja, terveellisempää ruokaa.

Poliitikoilta toivoisin vastuullisuutta ennen vaaleja. Ei sorruta pelotteluun. Puhutaan siitä, että tekemällä tiukempaa ilmastopolitiikkaa luomme paremman, emme huonompaa Suomea.

Minulle klubin tärkein viesti oli: maailmanloppua ei ole julistettu vielä. Kansainvälisen ilmastopaneelin asettama 1,5 asteen raja on mahdollista saavuttaa, jos teemme oikeita päätöksiä riittävän nopeasti.

Muistilista:

ÄÄNESTÄ
Lue puolueiden ilmastopoliittiset ohjelmat ja kiinnitä huomiota puolueen ilmastotavoitteisiin ja konkreettisiin keinoihin päästöjen vähentämiseksi ja hiilinielujen lisäämiseksi.

KIRJOITA
Ole aktiivinen myös vaalien välillä. Seuraa päätöksentekoa ja kirjoita kansanedustajille ja europarlamentaarikoille silloin, kun tehdään ilmastonmuutokseen liittyviä päätöksiä. Kiitä ja poliitikkoja, jotka tekevät ilmastonmuutosta hillitseviä päätöksiä.

TEE KUNTALAISALOITE
Kuntalaki takaa jokaiselle kuntalaiselle oikeuden tehdä aloitteen kunnan toimintaan liittyvissä asioissa. Jos kuntasi ei tee riittävästi ilmastonmuutoksen torjumiseksi, vaikuta tekemällä aloite: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi

Seuraavalla Maailmanparannusklubilla 19.3. jatkamme keskustelua siitä, mitä ilmastonmuutoksen torjuminen tarkoittaa talouden ja elämäntavan kannalta. Tervetuloa!

Teksti: Elina Hirvonen (Maailmanparannusklubin kuratoija, dokumentaristi-kirjailija)

Maailmanparannusklubi Facebookissa

Lisää:

Tilaa uutiskirjeemme!

Uutiskirjeemme tilaajana olet osa Töölö Urban Familya, joka yhdistää kulttuurista ja hyvästä elämästä nauttivat kaupunkilaiset. Toivotamme sinut tervetulleeksi ensimmäisellä kirjeellämme, josta pääset kertomaan sinua kiinnostavasta sisällöstä, sekä tutustumaan ja tilaamaan muiden perheemme toimipaikkojen uutiskirjeet. Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt rekisteriselosteemme ja annat meille luvan tallentaa tietosi järjestelmään ja lähettää sinulle tilaamaasi sisältöä. Voit koska tahansa peruuttaa tai muuttaa viestintäasetuksiasi. Lisätietoja löydät rekisteriselosteestamme.

Tilaa uutiskirje